SS, hotel podklasztorze w sulejowie do poniedziałku
Sprężyny tylne kombi vs hatchback
Zwiń
X
-
Sprężyny tylne kombi vs hatchback
Witam, zainstalowałem w swojej skodzie kombi tylne amortyzatory bilstein b6, Tył auta delikatnie się podniósł do góry. Chce w jakiś sposób zredukować te zmiane do stanu fabrycznego (obnizyć).
Amortyzatory od kombi są o około 5-10cm dłuższe niż od budy hatchback. Pojawia się pytanie czy sprężyny od hatchback'a moga być również krótsze, bądź bardziej miekkie?
Czy ktoś testował zamianę sprężyn miedzy dwoma karoseriami? Czy w ogole pasują? Będę wdzięczny jeżeli ktoś się podzieli doswiadczniem
Pozdro!
-
-
ofca: zostaw na razie bez niczego. Zobaczysz, że za miesiąc, auto samo usiądzie. Wkładając sprężyny od liftbacka ( Octavia 5d to liftback a nie hatchback) poważnie upośledzisz ładowność swojego auta.
P.S: Co z amortyzatorami z przodu?Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx
Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zepter00ofca: zostaw na razie bez niczego. Zobaczysz, że za miesiąc, auto samo usiądzie. Wkładając sprężyny od liftbacka ( Octavia 5d to liftback a nie hatchback) poważnie upośledzisz ładowność swojego auta.
P.S: Co z amortyzatorami z przodu?
Jeżeli chodzi o ładowność, jestem handlowcem więc jeżdze praktycznie sam cały czas.
Auto jeździ z tymi amortyzatorami drugi miesiąc i nic sie nei zmienia
Komentarz
-
-
a od kiedy to amortyzatory podnoszą auto :lol:
amortyzatory amortyzują, a elementy sprężyste odpowiadają za wysokość...
(chyba, że w hydropneumatycznym zawieszeniu, tam jest to połączone)Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16
uwaga
nie robimy pompowtryskiwaczy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mattyah4x4a od kiedy to amortyzatory podnoszą auto :lol:
(chyba, że w hydropneumatycznym zawieszeniu, tam jest to połączone)
Komentarz
-
-
5 cm wyzej ???? toz to musi wygladac jak KOZA :szeroki_usmiechSprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ofcaZamieszczone przez mattyah4x4a od kiedy to amortyzatory podnoszą auto :lol:
(chyba, że w hydropneumatycznym zawieszeniu, tam jest to połączone)Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ofcaCzyli jednak nie masz zbyt dużego pojęcia na ten temat. Skoro wymieniłem tylko i wyłacznie tylne amortyzatory i własnie na tej osi auto stoi 5cm wyżej. Sugerujesz, że w rejonie bagażnika mojego samochodu grawitacja przestała działać. :roll:
jeżeli jest inaczej to wytłumacz mi proszę, na jakiej zasadzie amortyzator (nawet "gazowy") może trwale podnieść zawieszenie o dwa cale, chętnie to wykorzystam :lol:Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
uwaga
Komentarz
-
-
z tego co wiem b8 jest amortyzatoriem przygotowanym pod niską sprężynę. Mam dwie octavie w rodzinie, jedną liftback a druga kombi. Liftback od 2 lat jeździ na b6 i tam nic takiego nie wystąpiło. A z moją pojawił sie problem. Wychodziłoby na to że amortyzatory są tak silne, że moga wypychać. 5cm to wartośc przybliżonanie jest tak dramatycznie
Stąd pomysł żeby wrzucic spręzyny z liftback które proawdopodobnie mają mniejsze napięcie wstepne.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ofcaWychodziłoby na to że amortyzatory są tak silne, że moga wypychać. 5cm to wartośc przybliżona
dały się ścisnąć rękami przed montażem ? :lol:Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
uwaga
Komentarz
-
-
tak jak pisałem - żaden amortyzator nie podnosi zawieszenia, nawet niechcący, i nawet supergazowy bilsztajn b"milion" (auto waży 1.300 kg, czyli amortyzator musiałby ponieść 300 kg o parę cm w górę - takie cuda to tylko w ERZE)
skoro było dobrze, a po zmianie amortyzatorów jest wyżej - to jest tylko jedna możliwość
ale najpierw zapytam: zakładałeś to sam, miałeś to wszystko w ręce ? czy dałeś jakiemuś panu Józkowi ? :wink:Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
uwaga
Komentarz
-
-
dł. springów liftback TDI :arrow: 340-355mm w zależności od wersji
dł. springów kombi TDI :arrow: 355-365 w zależności od wersji
dł. amorów liftback TDI :arrow: 695-710mm w zależności od wersji
dł. amorów kombi TDI :arrow: 730mm w zależności od wersji
resztę dopasujcie samiBlack Pearl, Elegance & RS LOOK